Thursday, July 27, 2006

Bericht van de 'juridische commissie' van de vereniging Stop Fountainhead

Stand van zaken 25 juli 2006 juridische procedures en inschakelen advocaat:

‘Aangevraagde vergunningen’

Ten behoeve van de verwezenlijking van het bouwproject Fountainhead heeft de ontwikkelaar 2 vrijstellingen en een bouwvergunning aangevraagd:
-een vrijstelling op grond van artikel 19 lid 2 van de Wet Ruimtelijke ordening (WRO) om af te mogen wijken van het geldende bestemmingsplan.
-een aanvraag voor een bouwvergunning
-een vrijstelling op grond van artikel 15 van de Wet Ruimtelijke ordening om te mogen bouwen buiten de toegestane rooilijnen.

De vrijstellingen zijn niet zelfstandig bruikbaar; alleen in combinatie met een bouwvergunning. Als de bouwvergunning is verleend gaan de vrijstellingen deel uitmaken van de bouwvergunning.

Stand van zaken:
- De vrijstelling op grond van artikel 19 WRO is najaar 2005 verleend
- Volgens informatie van het stadsdeel zal het stadsdeel na de zomervakantie een besluit nemen over de verlening van de vrijstelling op grond van artikel 15 WRO en de bouwvergunning.

Wij gaan er van uit dat het stadsdeel de bouwvergunning daadwerkelijk zal gaan verlenen, gelet op het grote (financiële) belang dat het stadsdeel heeft bij het doorgaan van dit prestige project.

Om onze eisen ingewilligd te krijgen zal Stop Fountainhead daarna een juridische procedure tegen dit besluit van het stadsdeel starten:

1.‘Indienen bezwaarschrift’

Binnen 6 weken nadat het stadsdeel het besluit over de bouwvergunning heeft genomen, kunnen wij een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning met de bijbehorende vrijstellingen indienen bij het Dagelijks Bestuur.

Als er een bezwaar is ingediend is de gemeente verplicht een adviescommissie in te stellen die dit bezwaar behandelt en een hoorzitting houdt om de indieners van het bezwaar de gelegenheid te geven hun bezwaar toe te lichten. De adviescommissie brengt advies uit aan het dagelijks bestuur. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen, maar gebruikelijk is dat een gemeenten gemiddeld zeker 10 weken nodig hebben om een bezwaar te behandelen.

2.‘verzoek om voorlopige voorziening’.

Een besluit (tot verlenen bouwvergunning) is door het instellen van een bezwaar of beroep niet automatisch geschorst: de activiteit zou dus wel doorkunnen gaan, als de projectontwikkelaar dit risico zou willen nemen.

Voor het stil leggen van activiteiten moet een apart verzoek wordt ingediend bij de President van de Rechtbank. Een dergelijk verzoek heet een ‘verzoek om voorlopige voorziening’.
Om een voorlopige voorziening kan alleen wordt verzocht indien er een ‘spoedeisend belang’ is, dus als er daadwerkelijk aanwijzingen zijn dat men met de bouw wil gaan starten.
Zo voorkomen we dat de ontwikkelaar al start met de bouw, terwijl ons bezwaar of beroep nog in behandeling is. Het verzoek om een voorlopige voorziening schorst namelijk de werking van het besluit totdat de rechtbank over het verzoek voor een voorlopige voorziening heeft beslist.
De President van de rechtbank zal bij de beoordeling van een verzoek een afweging maken tussen de belangen van degenen die het verzoek hebben ingediend versus die van de houder van de bouwvergunning.

De rechter doet in de regel schriftelijk uitspraak nadat er een zitting heeft plaats gevonden. De voorziening die de rechter treft betreft meestal ‘schorsing van het besluit voor verlening van de bouwvergunning’, dus dan mag men niet verder gaan met de bouw.
Inschakelen advocaat mr. Henri Sarolea,

Voor deze juridische procedures, die dus pas starten op het moment dat het stadsdeel een besluit inzake de bouwvergunning heeft genomen, zal Stop Fountainhead zich laten bijstaan door de bekende Amsterdamse advocaat mr. Henri Sarolea, gespecialiseerd in ruimtelijke ordenings-, bouw- en huurrecht.

Wij hebben inmiddels een contract met hem gesloten voor bovenbeschreven 1e en 2e fase. Dankzij de succesvolle ledenwerfactie hebben wij inmiddels voldoende geld om deze eerste twee fasen te betalen!

Hiermee zijn we er echter nog niet, want we moeten ons wel realiseren dat het stadsdeel zelf het bevoegde gezag is dat een besluit neemt over het ingediende bezwaarschrift en zij willen dit project absoluut door laten gaan!
Daarom houden wij er rekening mee dat we ook de volgende stap(pen) zullen moeten doorlopen:

3.‘Instellen beroep’
Indien we het niet eens zijn met de beslissing die het stadsdeel neemt op het bezwaarschrift, kan binnen zes weken beroep tegen deze beslissing worden ingesteld bij de rechtbank.

De rechtbank toetst de hele procedure, die is gevolgd voor het verlenen van de bouwvergunning en de vrijstellingen. Dit is dus een zeer belangrijke procedure, want dan zal de rechtbank zich buigen over de zeer chaotische en verwarrende procedures die het stadsdeel heeft gevolgd!

4.‘Instellen hoger beroep’
Mocht dit toch nog niet voldoende zijn, dan kan tegen de beslissing van de rechtbank binnen zes weken na het besluit van de rechtbank hoger beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Als het nodig is al deze procedures te doorlopen zal dit jaren in beslag nemen. Wij houden u op de hoogte en rekenen daarbij op uw steun!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home